De kapitein van de rondvaart kan heel even bootjes pesten (**)

//De kapitein van de rondvaart kan heel even bootjes pesten (**)

De kapitein van de rondvaart kan heel even bootjes pesten (**)

18-08-14 11:00 uur – Bron: Het Parool


De Eenhoornsluis, een van de plekken waar kapiteins van rondvaartboten nog wat spanning kunnen beleven © Rink Hof

RECENSIE

Het leven van de rondvaartbootkapitein is niet makkelijk. Altijd maar weer diezelfde route. Maar in Amsterdam kan de kapitein van de rondvaartboot zich op twee plekken altijd even heer en meester voelen: bij de doorgangen van de grachtengordel naar het IJ bij het Singel en bij de Prinsengracht.
Kapiteins van rondvaartboten hebben een saai bestaan. Om met Drs. P te spreken doen ze weinig anders dan ‘heen en weer’ varen. Drs. P bezingt weliswaar de veerpont, maar het leven van een rondvaartbootkapitein is vergelijkbaar: alsmaar weer dezelfde route, en wat erger is: altijd maar weer dezelfde tekst over het smalste huis, de oudste brug en de Gouden Bocht.

De rondvaartbootkapitein heeft wel zin in een verzetje. Waarschijnlijk dat hij daarom zo graag jaagt op kleine plezierbootjes. Op twee plekken heeft hij bijna altijd beet: de doorgangen van de grachtengordel naar het IJ bij het Singel en bij de Prinsengracht. Dat zijn de twee enige grachten waar het mogelijk is van en naar het IJ te varen. Het zijn beide drukke plekken, maar bij de Prinsengracht is het het ergst, doordat daar de drukke kruising tussen de Prinsengracht en de Brouwersgracht aan voorafgaat. Als je die overleeft, vaar je recht naar de Eenhoornsluis, de toegang tot het IJ.

Die sluis ligt net voor de brug in het verlengde de Haarlemmerdijk. Precies daar wordt het beschikbare water de helft smaller en past er nog maar één boot. Als het druk is, vormt zich zowel aan de kant van het Westerdok als aan de kant van de Korte Prinsengracht een wachtrij.

Bromtoeter

De rondvaartboten domineren, al was het alleen door hun omvang. Ze gaan extra breeduit liggen en wee het kleine bootje dat voor een wachtende rondvaartboot de sluis invaart: dat krijgt een enorme boot op een millimeter van zijn kont en wordt bijna weggeblazen door een diepe bromtoeter die door je hele lijf vibreert.
Dan heb ik het nog niet eens over die arme waterfietsers. Op de Prinsengracht kun je die armeluisvaartuigen huren. Ook die wagen zich in de sluis. Stoere jongens laten zich niet gek maken en varen straf rechtdoor. Sommige meisjes schieten in een angststuip en stuiteren van wal naar wal, zodat ze een obstakel vormen voor elke boot die voorbij wil.

De sluis heeft aan beide kanten ruime kademuren. Op één van die muren staat zomaar een kanon. De muren vormen een ideale plek om even uit te rusten. Bijna altijd zit het vol passanten, die de vetes op het water met belangstelling volgen.

Woonboten

Ze kijken met plezier naar de open bootjes met witte wijn op de motorkast. Ze springen op als een motorbootje te veel vaart maakt, uitwijkt voor een waterfiets en per ongeluk tegen een woonboot stoot. Meteen schiet het raam open – het lijkt of de bewoner wacht op een nieuwe aanvaring – en schreeuwt: ‘Come back! COME BACK!!’ Het bootje vaart stug door en alle passagiers houden de blik strak vooruit.
Cultuurbarbaren dromen misschien wel eens over het slopen van de sluis, maar dat is geen optie, omdat juist deze sluis met koud weer wordt gesloten om de grachten sneller te laten bevriezen. De enige oplossing is het instellen van eenrichtingsverkeer.

Dat is niet eens zo’n ingewikkelde maatregel. Het enige nadeel is dat de route voor rondvaartbootkapiteins dan nog saaier wordt.

(Door: Xandra van Gelder)

By | 2015-06-01T13:50:20+00:00 August 21st, 2014|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment