Uit het Parool van 4 Juni 2014

//Uit het Parool van 4 Juni 2014

Uit het Parool van 4 Juni 2014

Groot deel Amsterdamse woonboten is plotseling illegaal

2300 woonboten in Amsterdam en hun eigenaren zijn in een juridische jungle beland door een uitspraak van de Raad van State, die hun woonsituatie illegaal verklaart.

In een brief aan minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu spreekt wethouder Maarten van Poelgeest van een ‘heikele situatie’, waarbij voor woonbooteigenaren ‘de juridische basis en zekerheid, noodzakelijk voor hypotheken en andere financiering, zijn weggevallen’.

Op 16 april bepaalde de bestuursrechter dat woonboten moeten worden gezien als bouwwerken waarvoor een omgevingsvergunning noodzakelijk is. ‘De consequentie van deze uitspraak is dat juridisch gezien veel woonboten als illegaal bouwwerk moeten worden aangemerkt,’ schrijft Van Poelgeest. In Amsterdam krijgen eigenaren doorgaans een vergunning op basis van de Verordening op het binnenwater en geen omgevingsvergunning, waarvoor zwaardere eisen gelden.

Gedogen
Daar komt bij dat bestemmingsplannen geen rekening houden met het benoemen van woonboten als bouwwerk. ‘Nog nijpender’ is volgens Van Poelgeest dat de gemiddelde woonboot door de uitspraak ook zou moeten voldoen aan allerlei regels uit het Bouwbesluit 2012, wat in de praktijk onmogelijk zal zijn. Woonbooteigenaren die verzoeken hebben ingediend voor vervanging en/of verbouwing of daar plannen voor hebben, zullen in de meeste gevallen dan ook niet de verlangde omgevingsvergunning kunnen krijgen als de uitspraak van de Raad van State wordt nageleefd.

Van Poelgeest doet een dringend beroep op minister Schultz om zo snel mogelijk de regels aan te passen. In de tussentijd zal het stadsbestuur de bestaande praktijk gedogen. Dat betekent dat de circa dertig aanvragen die er nu liggen voor vervanging en/of verbouwing, volgens het oude beleid behandeld zullen worden.

Uit het PAROOL

 

By | 2015-06-01T13:50:20+00:00 June 4th, 2014|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment